Wat maakt de man relevant voor bouwbedrijven?

Als gouverneur staat hij aan het hoofd van de Nationale Bank van België. Veel meer nog dan andere economen heeft hij zicht op het monetaire beleid en de economische toestand van ons land. Dat een man als Pierre Wunsch zich zorgen maakt over de begroting wil dus iets zeggen. Of de vraag van Embuild voor meer overheidsinvesteringen dan nog wel opportuun is? We leggen het hem zelf voor op ons BouwForum, een editie die volledig in het teken staat van de verkiezingen in 2024.

Willen we buitenlands kapitaal aantrekken, dan heeft ons land dringend nood aan nieuwe infrastructuur. Om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen, moeten we het verouderde woningenpark aanpakken. En om ons minder afhankelijk te maken van geopolitieke tendensen moeten we veel meer inzetten op de productie van hernieuwbare energie. Uitdagingen, waarvoor de bouwsector een onmisbare partner is.

 

Niet met geld strooien

Tegenover die uitdagingen staat de bittere realiteit dat toekomstige regeringen weinig budgettaire ruimte hebben. Overheidsinvesteringen om het economische vuur opnieuw aan te wakkeren? Het is een beproefde formule. Maar de vraag is hoever onze beleidsmakers kunnen of willen gaan. Als het van Wunsch afhangt, is zomaar met geld strooien, niet de juiste strategie. Ziet hij een evenwicht tussen uitdagingen en uitgaven? En wat betekent dat dan voor de bouwsector?

 

Grote kansen voor kleine bedrijven

De btw op gas en elektriciteit wordt definitief op 6 procent gelegd. De federale regering is het daar begin deze week over eens geraakt. Er komen ook accijnzen op gas en elektriciteit. Welke andere mechanismen zijn er om de gevolgen van de hoge energieprijzen te beperken? En kunnen we die hoge prijzen aanwenden om een gedragswijziging tot stand brengen? Bijvoorbeeld via stimuli die dure technologie rendabel maken, en door energetische renovaties aan te moedigen. Ziet de gouverneur extra kansen voor kleinere bouwbedrijven?

 

Bouwbubbels in de maak?

Als gezinnen minder geld uitgeven aan energie, houden ze meer over om een huis te bouwen of te verbouwen. Klinkt logisch. Maar in hoeverre klopt die stelling? En moeten we niet vooral iets doen aan de hoge vastgoedprijzen? Volgens het model van de Nationale Bank is de Belgische huizenmarkt bijna 21 procent overgewaardeerd. We kunnen natuurlijk ook het model in vraag stellen. Houdt het wel rekening met de juiste factoren? Wordt de hoge prijs vooral bepaald door de bouwgrond, door het wettelijke kader of speelt ook onze manier van bouwen een rol?

 

Gratis toegang

De bouwsector is geen eiland. En de visie van een buitenstaander levert niet zelden een verrassend inzicht op. Met Pierre Wunsch hebben we dit jaar een topspreker op ons BouwForum. Een man van cijfers en feiten, een man met overzicht en een man die dicht bij de politiek én het bedrijfsleven staat. In economisch zware tijden en als aanloop naar een jaar met verkiezingen op alle beleidsniveaus kan dat tellen.